Ördek eti faydaları
Ördek eti tüketimi :
Ördek eti faydalarına rağmen ülkemizde halkımız tarafından pek tercih edilmiyor. Ördeklerin besin
değerlerinin yanı sıra yetiştiriciler için ise gerek ekonomik, gerek kolaylık açısından yararlı olmaktadır.
Günümüzde çoklu ülkelerde ördek eti halk tarafından değerli bir besin kaynağı olarak kabul edilmiştir
ve son derece yüksek oranda tüketilmektedir. Böylece ördek yetiştiriciliği bu ülkelerde göz alıcı oranda
gelişmiş hale gelmiştir. ABD eyaletleri pekin ördeği üretimi konusunda ilk sırada yer almaktadır ve diğer
ülkelere ihracatı ise ekonomik açıdan ek kar sağlamaktadır.
Ördek yetiştiriciliği sektöründe pekin ırkının tercih sebebi, bu ördeklerin yüksek verimliliği ve hastalığa
karşı dayanıklı olmasıdır.
Tavukların telef olmasına sebep olan hastalıklar ördeklerde çok az görünür. Pekin ördekleri ülkemize
ilk kez 1984 yılında çin cumhuriyetinden getirilmiştir ve üremesi yapılarak sayıları artmıştır. Ördeklerin
eti ve yumurtasından başka, tüyleri ve gübresi de kullanılmaktadır.
En önemli konu ördek etinin insan için faydası ile ilgilidir, ördek etinde bulunan birçok besin değerleri
insanları bazı hastalıklardan uzak tutacaktır.
Bu yazımızda ördek etinin faydaları hakkında sizinle bilgiler paylaştık ve daha detaylı bilgiler edinmeniz
için yazının devamını okumaya davet ederiz.
Ördek etinin besin değeri tablosu
Ördek etinin faydaları
- Vücutta doğal kilo artması : ördek etinde bulunan protein ve doğal yağ vücutta kaslarıngelişmesine ve doğal ağırlığın artmasına sebep olmaktadır , lakin ördek eti ise diğer besinkaynakları gibi düzenli ve kontrollü şekilde tüketilmelidir.
- Sinir sisteminin güçlenmesi : ördek eti sinir sisteminin güçlenmesine sebep olur ve etiçeriğinde bulunan B vitamini sayesinde gerçekleşir. Böylece stres ve depresyon olasılığını düşürür.
- Sindirim sisteminin düzgün çalışması : ördek etinde bol miktarda B-3 vitamini bulunmaktadır vesindirim sisteminin doğru çalışmasını sağlar, ayrıca şeker hastalığını engeller.
- Deri sağlığı : et içeriğinde bulunan yağ derinin sağlam olmasını sağlar ve hava değişimlerikarşısında dayanıklılığı sağlar.
- Vücut sıcaklığının korunması : ördek etinde bulunan doğal yağ, vücudun sıcak kalmasını vesoğuk yerlerde vücut ısısını koruyacaktır.
- Bağışıklık sistemi : ördek eti içeriğinde bulunan çinko bağışıklık sisteminin güçlendirmesi içinfaydalı olmaktadır ve doğal olarak bu sistemin güçlenmesini sağlar.
- Boğaz ağrılarının giderilmesi : etin içeriğinde bulunan maddeler boğaz ve solunumhastalıklarının giderilmesine sebep olmaktadır.
- Tansiyonun sabit tutulması : sodyum vücutta kan basıncının sabit tutulmasına neden olur veördek etinde bu maddenin bulunması tansiyonun sabit olmasına neden olur.
- Kansızlık hastalığı için faydası : ördek etinde mevcut bulunan demir anemi hastalığınıniyileşmesini sağlar, lakin düzenli bir şekilde tüketilmesi lazım.
- Kasları geliştirmeye yardımcı olur: Ördek etiprotein içeriği nedeniyle kas sağlığı için oldukça faydalıdır. Bu et, hasarlı dokuları onarmak için yararlı olan temel amino asitlerin çoğuna sahiptir. Örneğin, bu amino asitlerden biri, kas kütlesi oluşturmada önemli bir rol oynayan lösindir. Bu amino asit, yağsız dokularda hipertrofiye neden olur ve o kas dokusunun hacmini arttırır. Ördek eti yemek, sporcular ve vücut geliştiriciler için faydalı olacak ve kas geliştirmelerine yardımcı olacaktır.
Ördek eti Tadı:
Ördek eti
kötü kokar ve bu yüzden insanlar tadından hoşlanmazlar. Ayrıca pişirme yöntemi
tavuk etinden biraz farklıdır. Ördek etinin güzel bir tada sahip olması ve küf
kokusunun gitmesi için eti 3 kez suda haşlayıp her seferinde taze su ilave
etmek daha iyidir. Ardından farklı baharatlar ve sebzelerle ördek etine lezzet
katabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki bazı ördek ırklarının eti diğer ırklara göre
daha lezzetli ve kalitelidir.
Ördek eti zararları
Zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olan ördek eti, çok hassas bir ilaç
görevi görür, çünkü bir tablet kadar bir ilacın tüketilmesi sağlığınızı garanti
eder ve aynı ilacın çok fazla tüketilmesi her türlü karaciğer, böbrek ve böbrek
rahatsızlıklarına neden olur. Sindirim sorunlarına neden olur, ördek eti izin
verilen miktarda tüketilirse sağlığınızı da garanti eder ve aşırı tüketimi
vücudunuzda birçok soruna neden olur. Ayrıca bu kuşun etinde yüksek kolesterol
bulunması nedeniyle fazla tüketilmesi kandaki kolesterol seviyesini yükseltir
ve kan yağını yükseltir.
Son söz :
Ördekler hastalığa karşı dayanıklı oldukları için diğer et ürünlerinden daha doğal ete sahipler ve sağlıklı
bir besin kaynağı ve aynı anda sizi hastalıklardan koruyacak bir besin kaynağı olmaktadır. Besin
sepetimizde bulunması sağlıklı yaşamanızı sağlayacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder