Pekin ördeği özellikleri ve yetiştiriciliği

Pekin ördeği özellikleri ve yetiştiriciliği 

Pekin ördeğinin gerçek kökeni ve yaşam alanı, adından da anlaşılacağı gibi, Çin'e kadar uzanıyor, ancak kuş, Avrupa ve Amerika ülkelerine transfer edildikten sonra uzun bir süre genetik olarak değiştirildi. Pekin ördeği (beyaz ördek) en büyük ördeklerden biridir ve evcil etli ördekler arasında en yüksek büyüme oranına sahiptir. Bu kuş yaklaşık 5 ila 6 ayda olgunlaşır ve yetişkin bir Pekin ördeğinin ağırlığı 3,6 ila 5 kg arasında olabilir. Pekin ördeği uzun uzuvlara, iri ve geniş kafaya, çıkık alına, kısa ve kalın bacaklara sahip olup, ucu kavisli ve sarı, bacakları turuncu renklidir. Bu kuşun tüyleri de beyazdır.


Ekstra bilgi için: Ördek civcivi hastalıkları 

Pekin ördeğinin vücudu omuzdan kuyruk bölgesine doğru eğimlidir, öyle ki kuş iki ayak üzerinde durduğunda gövdenin ucu ve kuyruğu yere yakındır. Bu özelliği Pekin ördeğinin yürümesini çok eğlenceli hale getiriyor ve ilk bakışta yürüyüşlerini penguenlere benzetebilirsiniz. Bu cins sessizdir ve diğer ırkların çoğundan daha küçük kanatlara sahiptir. Pekin cinsinin cinsiyetini kuşun kuyruğuna göre belirlemek de mümkündür. Bir bakıma, erkek ördeğin kuyruğunun ucunda iki kıvrık tüy vardır, ancak dişi ördek kuyruğu düzdür ve bükülmez. Pekin ördeği dünyanın en iyi et ırklarından biridir ve eti yüksek kalitededir. Pekin ördeği ülkemizde en yaygın et yetiştiriciliği türüdür.

pekin ördeği yetiştiriciliği 

Bu türün civcivleri hızla büyür ve 8 ila 9 haftada 2 ila 2,5 kg ağırlığa ulaşır.
Pekin ördeğinin et verimi yüksektir. Ayrıca bu kuşun eti çok lezzetli ve kalitelidir.
Pekin ördeği hastalıklara, sıcağa ve soğuğa karşı çok dayanıklıdır, bu nedenle bu kuşları tutmak birçok kanatlı türüne göre daha kolay ve daha uygun maliyetlidir ve çiftlik sürülerinin kayıpları çok daha düşüktür.

Daha fazla bilgi için: Ördek hastalıkları nelerdir?

Pekin ördeğinin günlük besin ihtiyacının büyük bir kısmını meralardaki yem ve bitkilerden karşılayabilmesi, bu kuşun besin maliyetlerinin düşürülmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Tabii ki ördeklerin vitamin, mineral ve diğer besin maddelerinden eksik kalmamaları ve kısa sürede istenilen kiloya ulaşıp kaliteli et üretebilmeleri için bazı tamamlayıcı yemler, vitamin takviyeleri ve içinde olmalıdır. yemlerine ek olarak diyetleri Yiyecekleri dahil edilmelidir.




Not: 2 ila 3 aylıktan büyük et ırklarının çoğunun üremesi, yalnızca verimli bir sürü üretmeyi ve yumurtalarını kuluçkaya yatırmayı düşünüyorsanız uygun maliyetlidir, çünkü bu yaştan sonra bu kuşların et kalitesi düşer. Aslında, yağ yaşlandıkça ördek etinde artar, bu da tüketiciler için iyi değildir.

Bu nedenlerle Pekin ördeği yetiştirmek kazançlı bir faaliyettir ve yetiştiriciler yaklaşık iki ay sonra kuş etini satarak yüksek karlar elde edebilirler.

Peki ördeği çiftleşmesi ve Yumurtlaması 

Pekin ördeği daha çok eti için yetiştirilir ancak diğer et türlerine göre daha yüksek yumurtlama kabiliyetine sahiptir. Pekin ördeği 5-6 aylıkken olgunlaşır ve çiftleşip çoğalabilir. Dişi Pekin ördeği yılda 150 ila 180 yumurta bırakır, ancak uyumak ve yumurtalara bakmakla pek ilgilenmez. Her kuş 85 gram ağırlığındadır ve kabuğu kremsi beyaz veya zeytin rengindedir. Pekin ördeği yumurtalarının kuluçka verimi İsrail ördeklerinden daha yüksektir.

Pekin ördeği davranışları

Pekin ördeği gayet sakin ve arkadaş canlısı bir kuştur ve insanlara rahatlıkla alışır ve hatta evcik hayvan olarak bakım altına alınabilir. Ancak bu ördekler yüksek sesleri vardır ve bunu dikkate almanız gerekir. Eğer komşularınızı rahatsız edebileceğini düşünüyorsanız bu ördek sizin için uygun olmayabilir.

Pekin ördeği bakımının iyi yönleri

1.Ağır kiloludur

2.Daha az telef olma oranına sahiptir ve hastalıklar karşı daha güçlüdür

3. zor hava şartlarına karşı dayanabilir

4. hem etlik ve hem yumurta üretimi için yetiştirilebilir

5. Kaliteli döllü yumurtalar üretebilir

6. Ürettiği yumurta sayısı yüksektir

 7. kısa sürede ergenliğe ulaşır



Pekin ördeği yumurtalarını kuluçkaya yatırmayı düşünüyorsanız, erkek ve dişi çiftleşme ve üreme için gerekli koşulları sağlamalısınız. Bu kuşların suda çiftleşme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle, yumurtaların döllenme etkinliğinin arttırılması için yüzme havuzlarının verimli sürüleri için dikkate alınmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ördek cinsleri ve çeşitli türleri

Muskovi ördeğinin özellikleri