El yapımı kuluçka makinesi ve gereken malzemeleri

 

Kuluçka makinası nasıl yapılır?

Kuluçka makinası nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce size kuluçka makinesinin nasıl çalıtığından kısa bilgi vermek isterim.

Kuluçka makinesi aslında çevremizde bulunan koşullar içinde farklı fiziki koşulları yaratmak ve korumak ile görevli olmaktadır.

Bu yüzden bu cihaz laboratuvarlarda bazı mikroorganizmaların üremesi için veya hastanelerde yeni doğulmuş olan bebekler için farklı şekillerde kullanılmaktadır.

Hastanelerde ve laboratuvarlarda kullanılan inkübatörler diğerleri ile farklı olmaktadır ve gördüğünüz gibi kullanım amaçları bile farklı olmaktadır. 

Ama yumurtaların içinde bulunan embriyonun gelişmesi için ise aynı kurallar geçerlidir ve belirli oranlarda nem ve ısı değerleri belirli bir süre için sabit tutulması gerekir.

Kuluçka makinesi otomatik çalışan sistemleri ile bu koşulları yumurtalar için temin eder ve yumurtaların civcive dönüşmesine olanak sağlar.

Bu açıklamalardan sonra belki kuluçka makinesinin ne kadar karmaşık olduğunu ve özel ve gelişmiş fabrikalar tarafından üretildiğini düşünürsünüz.

O zaman sizin için ilginç bir haber verebilirim, kuluçka makinesini evinizde bile yapmanız mümkündür.

Nasıl yapıldığını öğrenmeniz için yazının devamını okumanızı tavsiye ederim…

Evde kuluçka makinesi yapmak !!

Evet değerli okurlar kuluçka makinesi aslında hassas bir makine olmaktadır, ama hobi amaçlı kanatlı üremesi için ve hatta çocuklarınızın eğitimi için bazı malzemeler temin ederek kuluçka makinesi yapabilirsiniz.



Ve düşük bir fiyat karşılığında çocuklarınıza güzel bir tecrübe yaşatabilirsiniz.

Kuluçka makinesi yapısı aşağıdakilerden ibarettir :

  • Kabin yapısı 

  • Isıtma sistemi 

  • Nem üretim sistemi 

  • Havalandırma mekanizması 

  • Çevirme mekanizması

  • Isı ve nem ölçerleri 

 

Bir el yapımı kuluçka makinesi kabini bile yalıtımlı olması gerekir. Kabin yapısı ne kadar yalıtımı yüksek olursa başarı oranında pozitif etkisi olacaktır.

Kabin yapısı için farklı malzemeler kullanabilirsiniz, örnek olarak MDF kutu veya strafor köpük kutu, ve hatta karton bile kullanabilirsiniz.

Bazıları ise eskimiş ve bozuk buzdolabı ve mikrodalga fırınlarını bile kullanmışlar. Ama kartondan yapılan kuluçka makinesi uzun süre kullanılması zor ve makine içinde oluşan koşullar etkisinde bozulması kaçınılmaz olmaktadır ve en fazla kullanılırsa 2 kere kullanılır.

Bizim tavsiyemiz sizin için MDF veya strafor köpük kutu kullanmaktan yanadır.

Bu yazıda strafor kutuyu seçiyoruz ve yapım aşamalarını bunun üzerinden devam ediyoruz. Diyelim kutuyu temin ettiniz.

Ama arkadaşlar dikkat edin kutunun mutlaka kapağı olmalıdır. Kutunun kapağı üzerinde bir dortgen şeklinde baca açmanız gerekir ve bu baca üzerine silikon tutkal ile bir polikarbonat cam veya şeffaf olan herhangi bir malzeme ile kapatmanız olacaktır. 

Bu baca kuluçka makinesinin içini görmeniz içindir ve yumurtaların durumunu ve nem ısı oranlarını kontrol etmeniz içindir.

Kuluçka makinesi için ısıtma sistemi :

Kuluçka makinesi için kullanılan ısıtma sistemi tamamen size bağlı olmaktadır, ısıtma sistemi için normal ampul kullanabilirsiniz veya kızılötesi ampul ile termostatını kullanabilirsiniz.

Ama eğer ekonomik bir kuluçka makinesi yapmak isterseniz,normal 100 wattlık ampul kullanabilirsiniz.ampul sayısı kutu boyutuna göre belirlenir ama genel olarak bir adet ampul yeter de hatta artar bile.

Kuluçka makinası yapımında nem üretim sistemi :

Nem üretimi çok basit olmaktadır ve sadece bir adet su kabı kullanarak kolay bir şekilde nem üretimini gerçekleştirebilirsiniz.

Derinlik açısından fazla olmayan ve genişliği biraz fazla olan bir kabda suyu ampulun yakınlığında bir yere koymanız yeterli olacaktır. Böylece ampul sıcaklığı suyun buhar olmasına sebep olur ve yumurtalar için gereken nem üretilir.


NOT :

Isı temini için ampul kullandıysanız bir basit termostat ise kullanmanızda fayda vardır. Termostatların fiyatı fazla yüksek olmamaktadır ve kolay bir şekilde temin etmeniz mümkündür.

Çünkü eğer ampul sürekli çalışırsa ısı oranı oldukça yükselir ve yumurtalar kabin içinde pişer. Termostat yardımı ile ampulun sadece gerektiği zaman çalışmasını sağlayabilirsiniz. Kuluçka makinesi termostatını 30 TL ile temin etmeniz mümkün olmaktadır.


Termostat üzerinde bir adet ısı sensörü bulunmaktadır ve bu sensör ısı değerini ölçerek termostat dijital göstergesinde size yansıtır ve ısının ne kadar olduğunu görebilmemiz mümkün olmaktadır.

Nem oranı için ise bir nem ölçer gerekir ve kuluçka makinesi kabini içine yerleştirilir. Zaten kapak üzerinde açılan baca ise nem ölçeri görebilmeniz için olmaktadır.

Evet sıra yumurtaların viyoluna gelmektedir. Yumurtaları kuluçka makinesi içine yerleştirmek için bir kuluçka viyolu gerekir, ama bu viyol hava dolaşımına engel olmamalıdır.

En iyisi bir tahta çerçeve yapıp ve üzerine file montajlamanız en mantıklı seçenek olmaktadır. Kuluçka makinesi içinde bir adet 12*12 fan ise montaj etmeniz gerekir. Bu fan kuluçka makinesi içinde hava dolaşımına neden olur ve makine içine dışarıdan hava aktarılması için küçük delikler koymanız şarttır.

Bu deliklerden kuluçka makinesi içine taze hava aktarılır ve yumurtaların gelişmesi için gereken oksijen temin edilir.

Evet arkadaşlar kuluçka makinesi kullanıma hazırdır ve döllü yumurtaları makine içine dizme zamanı .

Son söz :

Yumurtaları viyol üzerine dizerken yukarıya olan yüzeylerine bir çizgi atmanızı tavsiye ederim. Çünkü belirli zamanlarda yumurtaları yavaş bir şekilde çevirmeniz gerekir. Yumurtalara kuluçka dönemi boyunca sabit kalırlarsa içindeki embriyo kabuğa yapışır ve çıkım zamanında civciv yumurtadan çıkamaz. 

Kuluçka makinesi yapmak ile alakalı eğer sorularınız varsa yorumlarda bize yazabilirsiniz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ördek cinsleri ve çeşitli türleri

Pekin ördeği özellikleri ve yetiştiriciliği

Muskovi ördeğinin özellikleri