Ördek cinsleri ve çeşitli türleri

Ördek cinsleri ve çeşitli türleri

Merhabalar! İlk paylaşımda anlattığım gibi sayfamda ördekler ve kümes kuşları ile ilgili yazılar ve bilgiler paylaşacağımı anlatmıştım. Bunun üzerine bugün ilk yazımı sizlerle paylaşacağım. Bugünki yazımın konusu ördek cinsleri ve çeşitli türleri ile ilgilidir. Bu konuyu seçme nedenim ilk önce ördeklerin hangi çeşitlerde olduğunu öğrenmek ve ne tür yaşamları olduğunu bilmek içindir. 
Dünyada evcil ördeklerin türleri çok fazladır ve yumurtalık ördekler, Etlik ördekler ve süslü ve güzel olan ördekler gruplarına ayrılırlar. Bu yazıda anlatacağımız cinsler Pekin (beyaz) ördeği, Rouen ördeği, Aylesbury ördeği, Ancona ördeği, Avustralya ördeği, Siyah hint ördeği, Orpington ördeği, Khaki campbell ördeği, Mallard yabani ördeği dirler. 


 

Pekin ördeği (beyaz ördek)



Bu öredğin yaşadığı yer genellikle Çin'dir ve ilk kez 1873 yılında özel bir ördek cinsi olarak tanıtıldı ve Şimdi ise Amerika'da ki çiftliklerde etlik ördek olarak yetiştirliyorlar. Bu ördeğin olgun erkek cinsinin ağırlığı 4 ia 4,5 kilogram ve olgun dişi ördeği ise 3,5 ila 4 kilogramdır. 
Bu cins etlik ördek olmasından yana çok iyi yumurtalık ördektir ve yılda 150 ila 180 adet yumurtlayabilir ve her yumurtanın ağırlığı ise yaklaşık 85 gramdır ve kabuğunun rengi krem rengindedir. Pekin ördeğinin vücudu uzun ve göğüsü ise geniştir ve deri rengi sarıdır ve bacaklarının ve gagasının rengi portakal turuncusudur. 
Pekin ördekleri bazı farklı fiziksel özelliklerinin olması nedeni ile suda çiftleşmeyi tercih ederler. Bu cins çok sakin ve hastalıklara karşı çok dayanıklı bir kuştur. Küçük kanatları ve beyaz tüyleri sayesinde çok güzel ve tatlı görünüyor. 

Rouen ördeği 


Bu ördek bir fransız ördeğidir ve ismide fransa ülkesinden alınan bir isimdir. Aslına bakarsak eğer bu ördek mallard türünden olan yabani bir ördektir ama daha sonralar insanlar tarafından evcilleştirilmiştir. Çok güzel ve renkli tüyleri vardır. Olgun erkek cinsinin ağırlığı yaklaşık 4,5 kilogramdır ve olgun dişi cinsi ise yaklaşık 4 kilogramdır. Dişi Rouen ördeği yılda ortalama 80 adet yumurtlar ve yumurtalarının rengi ise gri ve yeşil rengine yakın bir renktir. Rouen ördeğinin eti çok lezzetlidir ve yemek için çok fazla tüketilir.

Aylesbury ördeği


Etlik ve tenbel ördeklerden birisi olan Aylesbury ördeği Londrada yaşarlar. Erkek cinsinin ağırlığı yaklaşık 4,5 kilogram ve dişi cinsinin ağırlığı ise 4 kilogramdır. Bu ördek etlik bir ördektir. Aylesbury ördeğinin gagası uzundur ve bacaklarının rengi ise portakal turuncusudur. Bu cins yılda yaklaşık 100 adet yumurtalar. 

Ancona ördeği 


Etlik ördeklerden biri olan Ancona ördeğinin civcivleri çikolata ve beyaz renklerinde olur ve büyüyüncede siyah ve beyaz renklerine dönüşürler. Söylentilere göre bu ördek 20. yüzyılın ilklerinde İngilterede keşf edildi. Muskovi ördek türüne benzerler ama anconalarda renk çeşitliliği onda farklıdır. 

Avustralya ördeği 

Bu cins 1920 yılında Amerikada keşf edildi ve bir kaç türün çiftleşmesi sonucu ortaya çıktı. Diğer ördeklere göre daha küçüktür ve erkek cinsinin ağırlığı 1 ila 2,2 kilogram ve dişi ördeğin ağırlığı ise 870 gram ila 1 kilogramdır. 
Avustralya ördeği çok iyi bir yumurtalık ördektir ve iyi annelik yapar ve uçabilen ördekler arasında yer alırlar. 

Siyah hint ördeği

Siyah hint ördeği en güzel ördeklerden birisidir. Beyaz renkte olan cinsler genelde siyah civcivler üretirler ve çok güzel olurlar. Çoğunlukla hindistan bölgesinde bulunur. 

Orpington ördeği

Bu ördekler sarı, mavi, siyah, kahve ve gümüş renginde olur. yumurtalık bir ördektir ve yılda 180 adet yumurtlar ve yumurtalarının kabuğu ise beyaz renkte olur. İndian runner ördeği veya dik ördek olarakta bilinirler. 

Khaki campbell ördeği 

1900 yılında iki farklı cinsin çiftleşmesi sonucunda Khaki campbell ördeği ortaya çıkmış ve küçük bir boyutu vardır ve yumurtalık için çok uygundur ve yılda 200 ila 250 adet yumurtlar ve yumurtalarının rengi beyazdır ve ağırlığı ise 80 gramdır. 
Çok güzel tüyleri vardır ve bacakları daha uzundur ve erkek cinsinin ağırlığı 2,5 ila 3 kilogram ve dişi cinsinin ağırlığı ise 2 ila 2,5 kilogramdır. 

Mallard yabani ördeği 

En güzel ördeklerden biri olan Mallard yabani ördeği yeşil, kahve ve gri renklerine sahiptir ve yabani bir ördek türüdür. 
öne eğilerek ve su altı bitkilerini otlayarak suda beslenirler. Neredeyse hiç dalış yapmazlar. Özellikle şehir havuzlarında çok evcil ördekler olabilirler ve genellikle diğer yeşilbaşlar ve diğer cüretkar ördek türleri ile birlikte gruplanırlar.
Mallardlar, doğal veya yapay hemen hemen her sulak alan bölgeşerinde yaşayabilir. Onları göllerde, göletlerde, bataklıklarda, nehirlerde ve kıyı bölgelerinde, ayrıca şehir ve havuzlu parklarında ve konut arka bahçelerinde görebilirsiz .

Mandarin Ördeği 



Mandarin ördeği, Doğu Asya'da türü bulunan bir ördektir. Bu ördeğin ortalama büyüklüğü 41 ila 49 cm yüksekliğinde ve 65 ila 75 cm kanat açıklığındadır. Evcil bir hayvan olarak Kuzey Amerika'daki yaban ördeği grubuna yakın sayılabilir.

Bu kuşun yetişkin erkeği çok güzel ve etkileyici. Kırmızımsı bir gagası ve yüzü ve başının üzerinde büyük beyaz bir hilal vardır. Ayrıca yüzünün çevresinde kıllar var.Bu kuşun göğsü mor renkte ve iki dikey beyaz çizgi var. Her iki taraf kırmızı ve arka turuncu. Dişi mandalina, gözünden arkaya doğru bir çizgi çeken beyaz bir göz halkası ile dişi orman ördeğine çok benzer.

Her iki kuşun da taçları vardır, ancak taç erkek kuşta daha belirgindir. Çoğu ördek türü gibi, erkek de çiftleşme mevsiminde tüylerini döker ve dişi ördek gibi olur, ancak yine de parlak sarı-turuncu gagası, soluk göz kalemi ve dişide taç eksikliği ile ayırt edilebilirler. Mandarin ördeği, görünüş olarak yaban ördeği ve yaban ördeği ile hemen hemen aynıdır, ancak göz kalemi ile yaban ve orman ördeklerinden ayırt edilir. Yabani ve orman ördeğinin göz kalemi gözlerinin hemen çevresindeyken, mandalina ördeğinin göz kalemi gözlerinden kuyruklarına kadar uzanır.

Elbette bir de genetik mutasyonun neden olduğu beyaz mandalina ördeği var. Bu genetik mutasyonun kökeni bilinmemekle birlikte, üremenin yanı sıra benzer aile oranlarına sahip kuşların sürekli çiftleşmesinin genetik kompozisyonda azalmaya ve dolayısıyla albümin gibi genetik sorunlara yol açtığı düşünülmektedir.

Bu kuş türü Doğu Asya'da daha yaygındır. Bu kuş habitatının ihracatı ve ormansızlaştırılması, doğu Rusya ve Çin'deki popülasyonları 1.000 çiftin altına indirdi, ancak Japonya'da hala 5.000 çift olduğu tahmin ediliyor. İngiltere'de yaklaşık 7.000 ve Berlin bölgesinde kıta Avrupa'sında en yüksek.
Amerika Birleşik Devletleri'nde, karantinaya alınan bu kuşlardan sınırlı sayıda (Black Mountain ve Kuzey Carolina'da). Yüzlerce mandalina kuşundan bir dizi vahşi uçan yaban hayatı California Sonoma'da

Bu popülasyon, vahşi doğada üreyen çok sayıda mandalina ördeğinin avdan kaçışının bir sonucudur.

üreme

Bu kuşların üreme mevsimi boyunca yaşam alanları, çoğunlukla alçak alanlarda meydana gelen nehirlerdeki çalılıklardır. Ancak tavukların doğumu 1500 metrenin üzerindeki irtifalarda gerçekleşebilir. Vahşi doğada, mandarin ördekleri sığ nehirlerin (bataklıklar veya sulak alanlar) yakınındaki ormanlık alanlarda ürer. Suya yakın ağaçlardaki deliklerde yuva yaparlar. İlkbaharda çiftleşmeden sonra dişiler ağaç yuvalarındaki yumurtaların üzerinde uyurlar ve erkek yumurtadan çıkma sırasında dişiyi ve yumurtalarını korur. Erkek yumurtaların üzerinde uyumaz ve yumurtalar çatlamadan önce onları bırakır.

Bugünki paylaşımımızın sonuna geldik, Yazımı okuduğunuz için sizlere teşekkür ederiz. 

      

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekin ördeği özellikleri ve yetiştiriciliği

Muskovi ördeğinin özellikleri