çıkım döneminde neden kuluçka makinesi sıcaklığını düşürmeliyiz?

 çıkım döneminde neden kuluçka makinesi sıcaklığını düşürmeliyiz?

Sıcaklık kuluçka işleminin en önemli faktörlerinden biridir ve en küçük sıcaklık değişiminde Yumurtanın içinde yaşayan civciv ölebilir ve ya felç olarak yumurtadan çıkabilir. Brinsea tarafından yapılan bir araştırmada selüller ve moleküllerin 37 derecelik sıcaklıkta uygun ve doğru şekilde geliştikleri sonuçlandırılmıştır. Bu nedenle 35 dereceden düşük bir sıcaklıkta civciv engelli olarak dünyaya gelebilir ve nedeni ise doğru sıcaklıkta gelişmemesidir.

Ayrıca 39 derecenin üzerinde gelişen embriyo sıcaklık şoku geçirip ve yumurtanın içerisinde ölmesi yüksek oranda olasıdır. Ancak eğer kuluçka makinesi ve kuluçka işlemi hakkında yeterli terübe ve deneyime sahipseniz tüm kuşlarda kuluçka işleminin çıkım sürecinde dikkat ederseniz sıcaklığı olması gerektiğinden yarım derece düşük bir sıcaklığa ayarlıyoruz.

Bu yazının devamında sizler çıkım döneminde neden kuluçka makinesi sıcaklığını düşürmeliyiz konusunu detaylı olarak anlatacağız.

Kuluçka işleminde metabolik sıcaklığın anlamı nedir?

Kuluçka makinesinin içerisinde gerçekte iki tür sıcaklık vardır. Birincisi Makro adı verilen ve makinenin kendi ürettiği sıcaklıktır ve bu sıkcaklık makinenin üzerinde bulunan ekranda size gösterilmektedir. bu oran sensörler tarafından ölçülür. Ancak önemi daha çok olan bir sıcaklık daha vardır ki oda Metabolik sıcaklıktır. Metabolik sıcaklık yumurtanın kendi sıcaklığıdır ve doğrudan civcivin büyümesinde ve gelişmesinde etkilidir. Çıkım dönemine yaklaştıkça bu sıcaklık artmaya başlar ve nedeni ise yumurtanın içinde olan civcivin vücudunun büyümesi ve daha çok enerji tüketmesidir. Bu sıcaklık temassız sıcaklık ölçer cihazlarıyla ölçülebilir ve kabuğun sıcaklığını doğrudan gösterir.

Çıkım dönemine yaklaştıkça Metabolik sıcaklık artmaya başlar

Çıkım dönemine yaklaştıkça civcivler büyümeye başlar ve yumurtanın içerisindeki boş alan azalır. Vücutlarının büyümerleri ortamı onlar için zorlaştırır ve nefes almalarında sorun yaşatır. Diğer taraftan ise civciv tamamen geliştiği için nefes alması normal olarak sıcaklığın artmasına sebep olur.

Sonuç itibariyle dayanıklılığı az olan ve zayıf olan civcivler hem kendi ürettikleri sıcaklık ve hem makinenin sıcaklığı karşında dayanamayıp ve sürekli yüksek ateş geçirerek ölürler.

Bu nedenle durumu kontrol altına almak için çıkım sürecinde sıcaklık oranını olması gerektiğinde yarım derece düşük olarak ayarlarız. Ayrıca makinenin hava vanalarını çıkım sürecinde daha çok açmamız gerekir ki hem civcivler daha çok hava alsınlar ve hem onların metabolik sıcaklıkları makineden daha koloy çıksın.

Büyük civcivler daha çok metabolik ısı üretirler

Eğer ördek veya kaz gibi kuşların yumurtalarından çıkım elde ettiyseniz 7.günden sonra yumurtaların üzerine su serpmeniz gerektiğini göreceksiniz. Yumurtaların üzerinde su püskürtmek metabolik ıyı düşürmek ve civcivin ölmesini önlemek içindir. Ancak bilmeniz gereken bir nokta şudur ki Hindi yumurtasına su püskürtmemeniz lazım. Çünkü hindi yumurtası bunun için uygun değildir. Bazı yetiştiriciler bunu yapıp daha sonra sorun yaşadıktan sonra problemin kuluçka makinesinden kaynaklandığını düşünürler. Hava vanalarını açmak ve sıcaklığı yarım derece düşürerek bu sorunu zaten çözmüş olursunuz ve başka birşeye gerek yoktur.

Bu yazıda sizlere çıkım döneminde neden kuluçka makinesi sıcaklığıni düşürmeliyiz sorusuna cevap vermeye çalıştık ve nedenlerinden ve dikkat etmeniz gerekenlerden de bahsettik. Umarız bu yazı sizin için gayet faydalı olmuştur.

Çıkım döneminde neden sıcaklığın düşük olması gerekir?

  

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ördek cinsleri ve çeşitli türleri

Pekin ördeği özellikleri ve yetiştiriciliği

Muskovi ördeğinin özellikleri