Ördek nasıl bir hayvandır?

Bugünde biraz ördekler ile ilgili konuşalım dedim :) 
Kümes hayvanı olan ördek, perde ayaklı olan kuş türlerinden biridir. Ördekler kazdan küçüktürler ve onların etlerinden ve yumurtalarından sıklıkla faydalanılır. Genellikle suluk alanlarda yaşarlar ve ayrıca evcil oldukları ve sürü halinde yaşadıkları gibi yabani ve yalnız olarak ta doğada yaşarlar. 

Ördekler suyu ve suda yaşamayı çok severler ve su birikintilerinde, göllerde ve derelerde yaşarlar. Yem olarak ta rastladığı kurtçukları, sümüklü böcekleri tüketip beslenirler.


Erkek ördekler tüylü ve renklidir. Yeşil, Beyaz, kahve, mavi, siyah tüyler onların çok güzel olmalarına neden olur. 


 

Ördekler küçük aileler halinde yaşarlar ve genelde her erkeğin yaklaşık 6 dişisi vardır. İyi ördek cinslerinde dişi ördek 5 aylıkken yumurtlamaya başlar ve bu sıklıkla gece ve ya sabaha karşı olur. Ortalama olarak dişi ördekler yılda 200 yumurta yumurtlar. 


Ördek ne bulursa yer ve beslenmesi çok kolaydır. Yumurtasının ve etinin çok ağır bir kokusu vardır ve bu yüzden pek sevilmezdir. 

Ördekler beslenirken iki teknik kullanırlar: Bazıları yüzerken, dibe dalmadan böcekler ve bitkilerle beslenirler. Bunları sık sık, başları ve gövdelerinin ön bölümü suya gömülü, kuyrukları kalkık biçimde yiyecek ararken görürsünüz. Ördeklerin bazı türleri ise suya dalarak besinlerinin hemen hemen tümünü suyun altından sağlarlar. İri perdeli ayakları suya dalmalarına yardımcı olur, fakat bu yüzden karada yürümeleri zor olur. Zaten üreme mevsimi dışında da sudan çıkmazlar.


Ördek gibi su kuşları havayı vücutlarının içinde taşırlar. Bu, suyun üstünde kalmalarını sağlayan sebeplerden biridir. Bir ördeğin vücudunda küçük balonlara benzeyen hava kesecikleri vardır. Bu kesecikler havayla dolduklarında ördeğin suyun içinde kalabilmesine yardımcı olurlar. Ördek dalmak istediğinde hava keseciklerindeki havayı dışarıya pompalar. Vücudunun içinde daha az hava kaldığı için kolaylıkla suyun içine batar.

Ayrıca su kuşlarının çoğu çok iyi birer yüzücüdürler. İyi yüzmelerinin bir nedeni de ayak parmaklarının arasındaki ağlardır. Bir ayaklarını geriye ittiklerinde bu ağlar onlara daha fazla itme kuvveti verebilmek için genişler. Su kuşlarında iyi yüzmek için gerekli olan bütün özelliklerin birarada toplanmış olması elbette ki bir tesadüf sonucunda gerçekleşmemiştir. Bu özelliklerin tümünü su kuşlarına, onları yaratan Allah vermiştir.

Tüm ördekler oldukça su geçirmez tüylere sahiptir. Bir ördeğin tüyleri o kadar su geçirmezdir ki, ördek su altına daldığında bile, derinin hemen yanındaki tüylerin alt tabakası tamamen kuru kalacaktır.

Ördekler omnivordur ve ot, su bitkileri, böcekler, tohumlar, meyveler, balıklar, kabuklular ve diğer yiyecek türlerini yerler.

10 günden küçük ördek yavruları, avcıların saldırısından kaçınmak için her zaman annelerine yakın bir grup olarak yüzmeye ve yürümeye eğilimlidir.

Çoğu ördek türü, üreme mevsimi için tek eşlidir, ancak çoğu zaman ömür boyu çiftleşmezler. Bunun yerine, genlerini yeni bir ördek yavrusu nesline aktarmalarına yardımcı olabilecek en sağlıklı, en güçlü, en iyi arkadaşı seçerek her yıl yeni eşler arayacaklardır.

Ördekler, diğer ördeklerden oluşan daha büyük bir grupta olduklarında kendilerini en rahat hisseden dışa dönük, sosyal hayvanlardır.

Ördekler kuşlardır. Ördekler genellikle göletler, akarsular ve nehirler gibi su bulunan yerlerde bulundukları için 'su kuşu' olarak da adlandırılırlar.

Ördekler, türlerine ve iyi bakılmalarına bağlı olarak 20 yıla kadar yaşayabilir.

Yumurta üretimi gün ışığından etkilenir. Daha fazla gün ışığı olduğunda ördekler daha fazla yumurta bırakır. Bunun olmasını önlemek için çiftçiler yapay aydınlatma kullanır, böylece ördekler verimli bir şekilde yumurta üretmek için günde yaklaşık 17 saat ışığa sahip olur.

Yumurtadan çıkması yaklaşık 35 gün süren Muskovi ördeği hariç, yumurtalar normalde 28 gün içinde yumurtadan çıkacaktır. Anne ördek, yavrularını yırtıcılardan korumak için bir arada tutar.

Ördekler 500 yıldan fazla bir süredir evcil hayvan ve çiftlik hayvanları olarak evcilleştirilmiştir ve tüm evcil ördekler ya yeşilbaş ya da Muskovi ördeğinden türemiştir. Özellikle yeşilbaşların diğer ördek türleri ile melezlenmesi kolaydır ve yeşilbaşlar genellikle yerel havuzlarda her tür ördekle melezleşir.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ördek cinsleri ve çeşitli türleri

Pekin ördeği özellikleri ve yetiştiriciliği

Muskovi ördeğinin özellikleri