Ördek Yemi içeriği
Ördek Yemi içeriği
Ördeği düzgün beslemek istiyorsanız, sadece ördek midesinin dolgunluğunu düşünmeyin. Ördeğe besin değeri yüksek sağlıklı yiyecekler vermelisiniz. Örneğin, bazı insanlar ördeği beslemek için ekmek kırıntıları kullanır ve ekmeğin ördek için iyi bir yemek olduğunu düşünür. Ekmek kırıntıları ördekler için hiç iyi bir besin değeri olmasa da, ekmeğin ördek vücudunda tam olarak sindirilememesi nedeniyle bu kuşun sağlığı tehlikeye girebilir.
Her yaştaki ördek yemi çeşitli vitaminler, proteinler, mineraller, mineraller ve karbonhidratlar içermelidir, ayrıca ördeği beslemenin yanı sıra yeterli besin değerine sahiptir ve bu kuşun sağlığını sağlayabilir. Ördeğin ihtiyaç duyduğu malzemelerin her birinin oranı, ördeğin sağlığını ve ağırlığını bozmamak için standart aralıkta olmalıdır. Ördek yemlerinde bu standart oran gözetilmezse, örneğin karbonhidrat miktarı standardın üzerindeyse ördek yumurtlama sorunları ve rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalacaktır.
Doğru ördek beslenmesinin bilgi ve deneyim gerektirdiğini asla unutmayın. İlgili bilimsel makaleleri ve kaynakları incelemek ve ördek yetiştiricilerinden deneyim kazanmak, ördek besleme konusunda uzman olmanıza yardımcı olacaktır.
Ördek yemi içeriği
Daha önce de belirtildiği gibi ördek maması, ördek yaşının her döneminde değişen belirli miktarda vitamin, karbonhidrat, protein, mineral, mineral ve fosfor içermelidir.
8 haftalıkken ördek mamaları %20 buğday kepeği, %58 mısır, %17 soya, %5 takviye (vitamin + protein ve mineraller) içermelidir.
Ördek 8 haftalık olduktan sonra, kuş yemeğini bıraktığında, aşağıdaki bileşikleri içermelidir:
%20 buğday kepeği
%10 pirinç kepeği
%45 mısır unu
%10 soya
%5 vitamin içeren takviyeler
%5 kemik tozu
Ördek yumurtlama ve anne olma sürecinde ise kaliteli yumurta üretebilmek için ördek yeminde %15 protein ve 2600 kcal enerji olmalıdır.
Ördekleri bir arka bahçe veya köy evinin bahçesinde küçük ve geleneksel bir şekilde beslemeyi planlıyorsanız, evin atıklarını da değerlendirebilir ve az tahıl ile meyve, sebze ve artıklarını da kullanabilirsiniz. .
Ördeğe verdiğiniz tüm yiyecekler küçük parçalar halinde olmalıdır çünkü ördeğin yiyecekleri çiğneyecek dişleri yoktur ve yiyeceğin mekanik sindirimi bu kuşun solungaçlarında yapılır.
Kuluçka sürecinde olan ördek yemi
Kuluçka sırasında ördeklere verilen yemler pudra veya pelet şeklinde hazırlanmalıdır. Pelet, ördeklerin ihtiyaç duyduğu çeşitli vitaminleri ve mikro besinleri içeren bir besindir. Ördeklerin onları daha kolay ve hızlı sindirebilmesi için karbonhidratlar peletlerde jelatinleştirilir.
Ördek kuluçka sırasında pelet yem verilmesi bu kuşların yetiştiricileri için de faydalıdır çünkü bu durumda ördek yemi daha az atılır ve paradan tasarruf sağlar.
Farklı mevsimlerde ördek yemi
Yılın farklı mevsimlerinde ördeklerin beslenmesine dikkat etmek çok önemlidir. Ördekleri kışın beslemek daha fazla özen gerektirir çünkü bu mevsimde ördeklerin vücutları, soğuk algınlığı ve diğer hastalıklardan korunmak için daha düşük sıcaklıklardan dolayı güçlendirilmelidir. Yer fıstığı gibi kalorisi ve proteini yüksek besinler kış aylarında ördekler için daha uygundur çünkü bu besinlerin sindirim süreci daha uzundur ve uzun süreli sindirim ördeklerin vücutlarının daha uzun süre sıcak kalmasına neden olur. Kışın ördekleri beslerken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de suyunun donmaması için kontrol etmektir.
İlkbaharda ördekler tavuk aşamasındayken rendelenmiş peynir, yulaf, yumuşak ve sulu sebze ve meyveler gibi besinler bu kuşlar için uygun ve faydalıdır. Genel olarak, ilkbahar ve yaz aylarında ördeklere bol su ile çeşitli taze bitki ve sebzeler vermek daha iyidir.
Ördek yemlerinde ihtiyaç duyulan vitaminler
Vücudun ihtiyacı olan vitaminleri almak için 3 büyük salatalık ve 6 adet haşlanmış havuç bir karıştırıcıya koyup biraz su ile karıştırabilirsiniz. Ördek için iyi vitamin bileşikleri olan salatalık, domates, marul, dolmalık biber veya salatalık ile kabak, marul ve biber karışımı bile kullanabilirsiniz. Daha sonra karışımı bir kaseye dökün ve karıştırdığınız malzemeleri ördeklere vermek istediğinizde buzdolabında bekletin, ondan önce kasenin içindekilere biraz mısır unu ekleyin ve iyice karıştırın. Bu diyetle ördekler vücutlarının ihtiyaç duyduğu tüm vitaminleri alabilirler, bu sayede kuş için en önemli besin faktörlerinden biri olan mısır da ördekler tarafından tüketilir.
Aksi takdirde, kuşlara özel uygun multivitamin kullanabilir ve yeterli miktarda ve gün aşırı, ördeklerin içme suyuna atarak yemeye çalışabilir, ancak çeşitli diyetler kullanmaya çalışabilirsiniz. Marul, havuç vb. çekirdeksiz meyve ve sebzeler, vücudun yaşam döngüsü boyunca ihtiyaç duyduğu tüm vitaminleri sağlayabilir.
Bahsettiğim tüm bu maddelere ek olarak, tükettikleri besinleri daha iyi sindirebilmeleri için su içmeleri gerektiğinden onlara yeterince su vermeyi unutmayın.
İpucu: Onlara herhangi bir ilaç vermeyin. Çünkü ördekler besin, besin veya enerji vb. alma potansiyeline sahip olmayabilir ve sağlıkları tehlikeye girebilir.
Ördek yetiştiriciliğinde suyun rolü
Ördeklerin vücut ağırlığının %65'inin, özellikle de vücut ağırlıklarının %75'ine kadarı su olan ördek yavrularının su olduğunu bilmek ilginçtir. Bu kuşlar besin kıtlığı ile baş edebilirler ancak su içmemeleri ve susuzluğa tahammülleri mümkün değildir çünkü metabolizmaları su kıtlığına olumsuz tepki verir, bu da kuşta dolaşım bozukluklarına ve dolayısıyla sinir sistemine neden olur. kaybetmekten başka bir şey getirmez. Bunu akılda tutarak, ördeklere verdiğiniz herhangi bir yiyecekle birlikte içme suyunu daima temiz suyla doldurmaya çalışın, böylece yemekten sonra yeterli ve bol suları olsun, özellikle çok hassas olan ördek yavruları. 7-8 haftalık olana kadar su ve bu konuda eksiklik olmamalıdır. Eğer siz de bu mesleğe yeni başlayanlardansanız şunu bilmelisiniz ki ördek yavrularının gelişinin başlangıcında mutlaka onlara temiz ve tatlı su sağlayın ve ayrıca vereceğim formül gibi toz gıdalar da kullanın. sonraki bölümde bahsedin.
Son söz
Ördeğin nasıl beslendiği, bu kuşun sağlığının korunması ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi açısından oldukça önemlidir. Ördek yemi mineraller, tuzlar, vitaminler ve protein içermelidir. Ördeklerin bu yaşların her biri için farklı besinlere ihtiyacı vardır. Örneğin ördekler daha kaliteli yumurta üretebilmek için yumurtlama anında daha fazla enerji ve proteine ihtiyaç duyarlar ancak diyetlerindeki karbonhidrat miktarı daha az olmalıdır. Buğday kepeği, pirinç, yulaf, yumurta kabuğu ve sebzeler ördekler için uygun besleyici yiyeceklerden bazılarıdır. Ördeklerin yiyecekleri daha kolay sindirebilmeleri için bu yiyecekler ördeğe toz halinde ve suyla birlikte verilmelidir.
Et pudrası, kalker, soya, buğday ve mısır gibi besinler kuluçka döneminde ördekler için daha faydalıdır.
Ördeğin ihtiyacı olan yemeği ücretsiz almak istiyorsanız, ördekleri en sevdikleri yiyeceklerle beslenmeleri için doğaya bırakabilirsiniz. Su bitkileri, balıklar, böcekler, salyangozlar, atlı patatesler vahşi doğada ördeklerin en sevdiği yiyeceklerden bazılarıdır. Ördekler bu yiyecekleri çakıl taşlarıyla birlikte yerse, yiyecekleri fiziksel olarak sindirmeleri ve sindirmeleri daha kolay olacaktır. Ördek yemlerine her mevsim dikkat etmek önemlidir ancak kışın sıcaklıkların düşmesinden dolayı bu kuşların yemlerine daha fazla dikkat etmelisiniz. Kışın ördeklere vereceğiniz yiyecekler, kuşu sıcak tutmak için protein ve kalori bakımından yüksek olmalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder