Ördek civcivi hastalıkları
Ördek civcivi hastalıkları
Ördekler çok sosyal ve enerjik kuşlardır. Özellikle ördek yavruları, tuzlu görünümleri ve eğlenceli tavırları nedeniyle evde yetiştirmeye uygundur. Bu nedenle, farklı insanlar ördekleri evde evcil hayvan olarak besler.
Ancak ördek yavrularını evde tutmanın da sorunları vardır ve bu kuşun sahipleri ördeklerini iyi koruyabilmelidir. Çoğu evde ördek yavrusu yetiştiricisinin karşılaştığı temel sorunlardan biri, kuşlar arasında yaygın görülen hastalıklardır.
Soğuk algınlığı
Ördekler vücut suyuyla çok ilgilenir. Böylece, ördek yavrusu su kaplarında veya küçük havuzlarda yıkanabilir. Ancak ördek yavrusu soğuk suya karşı çok hassastır ve hızlı bir şekilde soğuk algınlığına yakalanır. Titreme, burun akıntısı ve hırıltılı solunum ördeklerde soğuk algınlığının belirtileridir. Bu nedenle, ördek yavrusu vücut suyu için daima ılık su kullanın ve vücut suyunu alır almaz bir havlu veya temiz bir bezle tamamen kurulayın.
Soğuk algınlığınız varsa, ördek yavrularını tedavi etmek için antibiyotik damlaları ve bebek vitaminleri kullanabilirsiniz. Elbette, birkaç diş sarımsak yemek de ördek yavrularının iyileşmesine yardımcı olabilir.
Ayak Hastalığı
Ördek bacakları geniştir ve bu nedenle çeşitli mikrobiyal ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı hassastır. Özellikle bu kuşun dışkısında yaralı ayakla temas ettiğinde ayak enfeksiyonuna ve hasta ördek yavrularına neden olan bir tür bakteri vardır.
Bamil ayak hastalığı, ördekler arasında en sık görülen hastalıklardan biridir. Hastalık ördek bacaklarını enfekte eder ve onlara zarar verir. Sonuç olarak ördek yavrusu yürürken topal olur ve yürürken dengesini kaybeder.
Bu hastalığın neden olduğu enfeksiyon çok tehlikelidir ve hatta civcivlerin ölümüne bile neden olur. Bu nedenle, bu hastalığı önlemek için her zaman ördeklerin ayak ve tabanlarını kontrol etmelisiniz.
Bazı durumlarda, bu hastalığın neden olduğu enfeksiyonun pembe yumrulara (ördeğin ayağıyla aynı renkte) neden olduğunu ve yetiştiricinin bir hata yapabileceğini unutmayın.
Bu nedenle, ördeklerin ayak tabanlarındaki olağandışı yumrular veya apseler göz ardı edilmemelidir. Veteriner hekimler, bu tür yaraların ilk tedavisi için genellikle Actiol merhem kullanırlar.
Daha fazla bilgi için: Ördek hastalıkları
Ördekler suyla çok ilgilenir. Ancak nemli bir ortam birçok bulaşıcı ve solunum yolu hastalığına neden olabilir. Ördeklerinize her zaman yeterince temiz su sağlamaya çalışın. Mümkünse, ördek yavrusu ayaklarınızı her gece ılık suyla yıkayın. Bacaklarında herhangi bir yaraya neden olmamak için yuvanın yoluna ve ördek yavrusunun tutulduğu yere keskin nesneler yerleştirmeyin.
Ördek bacaklarının iltihaplanması ve enfeksiyonu çok yaygındır ve tehlikeli hastalıklardan biri olarak bilinir. Bu nedenle, kuşun ayağını tedavi etmek ve aşı olmak için en erken fırsatta bir veteriner hekime görünmek daha iyidir.
Temiz yeme ve içme kapları
Bu kuşun dışkısı çok sayıda mikrop içerir ve kuşların yemi ve suyu her gün temizlenmezse bu yiyecek ve içecek de bulaşacak ve ördek yavrusu beslenir ve su içerse hastalanır.
Ayrıca bu kaplarda yem ve su çok fazla bırakılıp çürümemeli, ördeklere günlük taze su ve yem verilmeli, mama ve içme kaplarını temizlemelisiniz.
Kloak şişmesi
Uygun olmayan yaşam ortamı ve ördek yetiştirme salonu ve patojenik mikroorganizmalarla kontaminasyonu, ördek pelerininin şişmesine ve bağırsakların şişmesine neden olabilir ve bu durumda kuş dışkısını atamaz.
Bu hastalığı önlemek için ördeklerin tutulduğu ortamın tamamen temiz ve hijyenik olması gerekir. Ayrıca hasta ördekleri sürüden ayırın ve mümkünse bir veterinere görünün.
Newcastle
Newcastle hastalığı tüm kümes hayvanları için yaygındır ve hastalığı önlemek için hasta ördekler sürüden izole edilmeli ve ördeklerin diğer kuşlarla teması mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır.
Ördek yavruları için yasaklanmış yiyecekler
Ördek yavrularına meyve çekirdekleri veya tohumları, yağlı ve tuzlu yiyecekler ve çikolata verilmemelidir ve ördekler bu yiyecekleri yerse hastalanırlar.
Ördek boynunun kuruluğu ve sıkılığı
Hastalık çoğunlukla ördekleri etkiler ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Bu hastalıkta ördek başını dik tutamaz ve bu nedenle önünü göremez ve bu nedenle düzgün yürüyemez.
Kuru boyun, vitamin eksikliğinden, toksin yemekten veya kafa travmasından kaynaklanabilecek çeşitli nedenlere sahiptir. Ördek yavrusu diyetine B1 ve E vitaminlerinin yanı sıra selenyum eklemek bu kuşu iyileştirebilir. Hastalık bir ördek yavrusunun yaralanmasından kaynaklanıyorsa, bir veterinere de görünebilirsiniz.
Ördek yavrularının göz, boyun ve sırt çevresindeki tüylerin kuruması ve dökülmesi
Doğal olarak, ördek yavrularının da tüyleri vardır.civcvin ilaç alması gerekir. Deri ve tüylerde beyazımsı bir etki bırakan mantar enfeksiyonlarında antifungal ilaçlar kullanılabilir.
Ayrıca, dökülme kuru ciltten kaynaklanıyorsa, durumlarını iyileştirmek için ördeklere A vitamini verilebilir.
Daha fazla bilgi için: Evde ördek civcivi bakımı
Göz kapanma hastalığı
Ördek yavrularıyla ilgili diğer bir yaygın sorun, gözlerinin kapalı olması ve göz kapaklarının birbirine yapışmasıdır.
Bu sorunun farklı nedenleri de olabilir. Ördek yavrularının gözlerini temizlemenin ve açmanın birkaç basit yolu vardır. Ördek gözlerini temizlemek için çörek otu yağı kullanabilirsiniz. Betadin solüsyonunu biraz suyla seyreltin ve ardından bir pamuk top veya kulak temizleyici ile ördek yavrusu gözlerinin etrafını ovalayın.
Ördek yavrularının gözlerini tedavi etmek için göz damlası da kullanabilirsiniz. Belirtilen yöntemlerden yalnızca birini denemeniz ve sonuç işe yaramazsa sonraki çözümü denemeniz önerilir.
Ördeklerin hastalanmalarını önlemek için ne yapmalıyız
Ördeğinizin hastalanmasını önlemek için, yemeğine çok dikkat etmelisiniz. Ördek yavruları sulu yiyeceklere çok düşkündür. Bu kuş çeşitli meyveler, sebzeler ve baklagillerle beslenebilir.
Sulu salatalığın hooch ve mısır karışımı, ördeğiniz için besleyici gıdalardan biri olacaktır. Diyetini geliştirmek için vitamin ve mineraller de kullanabilirsiniz.
Ördeklerinizi korumak için temiz ve yuva sağladığınızdan emin olun. Bahsedildiği gibi, yuva zemini yumuşak ve rahat olmalıdır. Yuvayı her gün temizleyin..
Çünkü bu kuş yüzmeyi sever, gölet ve su kenarında yaşamayı sever. Ördeklerinizi iki ila üç haftalık olana kadar havuza koymamaya dikkat edin. Çünkü çabuk soğuk algınlığına yakalanacaklar.
Ne yazık ki, Newcastle gibi tehlikeli ve ölümcül hastalıkların neden olduğu felç ve diğer anormallikler gibi bazı hastalıklar ve sorunlar ördek yavrularında tedavi edilemez.
Ördek aşılama yöntemleri
- Enjeksiyon yöntemi: Ördek için özel olarak tasarlanmış bir aşıyı vücuduna otomatik olarak enjekte etmek için bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bu aşıların iğne başının her 500 ördekte bir değiştirilmesi gerektiğini unutmayın.
- Püskürtme yöntemi: Hastalık bulaşmasını önlemek için en iyi yöntemdir, ilaçlamadan önce ördekleri temiz bir yerde toplamak ve istenilen aşıyı bir miktar distile su ile karıştırıp ördeklere doğru manuel veya makine ile püskürtmek daha iyidir.
- Göz damlası yöntemi: Bu yöntemde tecrübeli bir kişi, istenilen aşıyı bir miktar distile su ile karıştırarak ördeklerin gözlerine tek tek döker. Bu yöntem çok etkili olabilir, ancak zaman alıcı veya sıkıcı olması nedeniyle yetiştiriciler tarafından onaylanmamaktadır.
- Ağızdan damlama yöntemi: Kuşun ağzına az miktarda (yaklaşık %5) su dökülmesi farkı ile önceki yöntemle aynıdır.
- İçme yöntemi: Bu yöntemde istenilen aşı klordan arındırılmış uygun miktarda arıtılmış suda çözülür, böylece ördek susadığında kendini sularken aşılanabilir.(Daha fazla sonuç için içilmesi daha iyidir.) susuzluklarını giderirken doğru miktarda aşılı su içmeleri için birkaç saat susuz kalmalarını sağlayın)
- Mümkün olduğunca kendi kendine ilaç kullanmaktan kaçının ve ördeklere doğranmış sebze ve meyvelerden oluşan uygun bir diyet sağlayın.
Yorumlar
Yorum Gönder