Etlik Ördek yetiştiriciliği
Etlik Ördek yetiştiriciliği
Bugün, Ördek yumurtalarını ve etlerini satmak ve kullanmak için ördek yetiştirmek dünyanın en yaygın ve kazançlı işlerinden biridir. Öte yandan ördekler, hastalıklara ve diğer kanatlılarla ilgili birçok soruna karşı dirençli hayvanlardır ve bu da ördek yetiştiriciliğini düşük riskli işletmeler kategorisine sokar. Ancak etlik ördek yetiştiriciliği, daha yüksek karlılıklarından dolayı yetiştiriciler arasında özel bir yere sahiptir.
Etlik ördek yetiştirmeye başlayabilmeniz için ilk etapta bu kuşlar, özellikleri ve ihtiyaçları, yetiştirme yöntemleri ve ekipmanları hakkında eksiksiz bilgi elde etmelisiniz. Bu alanda yeterli bilgi ve birikime sahip olmamanız, yalnızca başarısız olmanıza ve sermayenizin kaybolmasına neden olacaktır. Bu yazıda sizlere etlik ördek Yetiştiriciliği hakkında tüm bilgileri vermeye çalışacağım.
Okumanızı Tavsiye ederiz: Ördeklerle İlgili ilginç Bilgiler
En iyi etlik Ördek cinsleri
Ördeklerin çeşitli ırkları vardır, ancak bu ırklardan sadece birkaçı üreme için uygundur. Genel bir kategoride, ördekler dört gruba ayrılabilir: hafif veya yumurtlayan, ağır veya etli, çift amaçlı (yumurtlayan ve et) ve süs ördekleri. Etlik ördekler farklı ırk ve türlere sahip olsalar da bazıları, üretilen etin tadı, kalitesi ve verimliliği (ağırlık), daha hızlı büyüme ve daha yüksek karlılık açısından diğer ırklardan üstündür ve üremeleri daha uygun maliyetlidir.
En iyi ticari Etlik ördek ırkları arasında Muskovi ördeği, Pekin ördeği, Aylesbury ve Rouen ördeği bulunur. Ülkemizde ördek eti üreticilerinin çoğu, diğer et ırklarına göre daha hızlı kilo alması nedeniyle Pekin ırkını tercih ediyor. Muskovi ördeği de son yıllarda çok gevrek ve lezzetli etinin yanı sıra yüksek et verimi nedeniyle yetiştiriciler arasında en popüler türlerden biri haline gelmiştir.
Etlik ördek yetiştiriciliği aşamaları
Ördek üreticileri, Pekin ördeği gibi et ırklarını, yetiştirme yöntemleri ve diyetleri ve uygun takviyeleri kullanarak kısa sürede yetiştirmektedir. Bu şekilde kuluçkadan çıktıktan sonra iki ay boyunca yetiştirilen civcivler 2,5 ila 3 kg ağırlığındadır ve ardından pazarlanmaktadır.
Etlik ördek yetiştirmeye nasıl başlanır?
Döllenmiş yumurtaların kuluçkalanması
Ördek yumurtası hazırlayabilir ve günlük civcivleri kendiniz kuluçkaya yatırarak üretebilirsiniz. Kuluçka verimi yüksek başarılı bir kuluçka için öncelikle taze ve güvenli döllenmiş yumurtalar ile kaliteli ve standart bir kuluçka makinesi sağlamalısınız.
Ayrıca kuluçka makinesinin ayarları (sıcaklık, nem vb.), kuluçka gelişim ve kuluçka çıkım süreçleri, yumurta dönüşü, döl kontrolü ve sayısı vb. hakkında eksiksiz bilgi edinmek gerekir.
Örneğin Muskovi ördeği yumurtalarının kuluçka süresi 32 ile 37 gün arasında olup, Pekin ördeği yumurtalarının kuluçka süresi 28 gündür.
yeni doğmuş civcivler satın almak
Yeni doğmuş civciv satın almak için birzat yetiştiricilik salonlarına gidip sağlıklı civcivleri satın almalısınız. Çünkü bazı durumlarda dolandırıcılar Pekin, Muskovi ördekleri yerine başka tür ördeklerin civcivlerini satıyorlar. Damızlık sürüler ve civcivler tamamen sağlıklı olmalıdır. Ayrıca satıcıya civcivlerin aşılanıp aşılanmadığını da sormalısınız. Belli ki hasta civcivler veya hasta bir sürüden doğan tavuklar uzun süre dayanmaz ve size zarar verir.
Verimli ördekler satın alın
Bu yöntemde, güvenli üreme salonlarından birkaç çift erkek ve dişi damızlık ördek satın almanız gerekir. Bu sayede yumurtalarını kuluçkaya yatırabilecek ve sürüyü büyütebileceksiniz. Ördeklerin en yüksek yumurtlama ve civciv üretme oranına sahip olması için, bir yaşına kadar genç ördekleri satın almanız gerekir. Bu durumda istediğiniz geliri ve karı mümkün olan en kısa sürede elde edebileceksiniz. Satın alırken kuş yaşı teşhisi alanında en iyi kişilere danışabilirsiniz.
Okumanızı tavsiye ederiz: Ördek cinsleri ve çeşitli türleri
Etlik ördek yetiştiriciliği yöntemleri:
Genel olarak, ördek yetiştirmek için aşağıdaki dört yöntem kullanılır:
Açık alan yetiştiriciliği:
Bu üreme sistemi sıcak mevsimlerin yanı sıra tropikal bölgeler için de uygundur. Açık mekan yetiştirme sisteminde ördekler mera ve çeltik tarlalarında yetiştirilir. Tabii ki civcivler ilk iki hafta kapalı ve güvenli ortamlarda tutmanızı, ardından açık ortamlara taşımanızı öneririz. Açıkta yetiştirmede her ördek için 1 metrekare alan düşünülür. Dönüm başına 10.000 adet ördek yetiştirilebilir. Ek olarak, ördekleri aşırı ısıdan korumak için onlar için bir gölgelik yapılmalıdır.
Ayrıca ördeklerin vitamin, protein, mineral vb. çeşitli besin maddelerinden yoksun kalmamaları için meralarda yem ve bitkilerle desteklenmesi gerekir. Bu nedenle merada uygun sayıda sulamak ve beslemek gerekir. Sürüyü kontrol etmek ve tilki, köpek ve… gibi yırtıcı hayvanların girişini önlemek için, merayı bir metre veya daha fazla yüksekliğe kadar tel örgü ile çitle çevirmek daha iyidir.
Ayrıca sürünün daha iyi yönetimi ve etlik ördek satışı için mera alanını birkaç parçaya bölebilir ve her bölümde aynı yaş grubundan birkaç ördekte yetiştirebilirsiniz. Bu, piyasaya sürekli ördek tedariki sağlar. Örneğin, bir hektarlık bir merayı beş bölüme ayırabilir ve her bölümde 10 günlük yaş aralıklı ördekleri tutabilirsiniz.
Yarı açık alanda yetiştirmek:
Diğer bir etlik ördek yetiştirme sistemi ise ılıman ve dağlık alanlar için daha uygun olan yarı açık yetiştirme yöntemidir. Bu yöntemde hem salon kullanılır hem de ördekler beslenmek ve gezmek için mera ve meralara gidebilir ve geceleri salona dönebilir. Tabii ki, ördek yavruları ilk iki hafta yetiştirilip içeride tutuluyor ve ardından açık havaya aktarılıyor. Ayrıca soğuk veya yağışlı havalarda ördekler iç mekanlarda hareket ettirilebilir ve kayıpları önlenebilir.
Kapalı alanda yetiştirmek:
Kapalı üreme sistemi, yılın soğuk mevsimlerinin yanı sıra soğuk hava veya yoğun yağış olan alanlar için daha uygundur. Bu yetiştirme sisteminde ördek yavruları üreme döneminin başından sonuna kadar kapalı ortamda tutulur ve soğuktan kaynaklanan kayıpları önlemek için kesim çağına ulaşır.
Kapalı alan yönteminde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri ortamın yeterli ve uygun şekilde havalandırılmasıdır, bunun için salonu standart ve kaliteli fanlarla donatmalısınız. Bu noktaya dikkat etmek, salondaki havanın temizlenmesi, çevre kirliliğinin ve mikroorganizmaların büyümesinin yanı sıra kuşların hastalıklarının önlenmesi için çok önemlidir. Salonun ayrıca uygun ısıtma cihazlarıyla donatılması gerekir.
Salonda etlik ördek yetiştirmek için gerekli alan:
Etlik ördek yetiştirmek için gereken alan civcivlerin yaşına bağlıdır ve aşağıdaki şekilde belirlenir:
İlk hafta: metrekare başına 15 adet
İkinci ve üçüncü hafta: metrekare başına 10 ila 12 adet
4. Hafta: metrekare başına 8 ila 10 adet
beşinci hafta: metrekare başına 7 adet
Etlik ördek Yemi
Ördekler diğer tavuklardan daha yüksek bir büyüme oranına sahiptir. Bir etlik ördek yavrusu iki ayda kolayca 3 ila 3,5 kg ağırlığındadır. Etlik ördekler için yem dönüşüm oranı 2,5 ila 3'tür, yani bir ördeğin bir kilogram et üretebilmesi için 2,5 ila 3 kilogram yem yemesi gerekir. Örneğin bir etlik ördeğin iki ayda 700/2 kg'a (kesim çağına ulaşmış) ulaşabilmesi için 7 kg yemesi gerekir.
Ördek beslemenin en önemli özelliği ve avantajı, bu kuşların tavuk gibi kuşlardan farklı olarak ham lif içeren diyetleri sindirebilmelerinin yanı sıra çeşitli bitki ve mikro organizmaları ve mera ve yemlerde bulunan yiyecekleri sindirebilmeleridir. Bu nedenle ördeklerin beslenmesi çoğu kümes hayvanına göre daha kolay ve daha ekonomiktir. Etlik ördekler özel hazır yemler ile beslenebilir, bu durumda yetiştirici yüksek maliyeti üstlenmek zorundadır. Kanatlı yem tedarik mağazalarından özel etlik ördek yemi satın alabilirsiniz.
Ördekler için en gerekli besinler karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve minerallerdir. Ördekler diyetlerinde bu besinlerden yeterince yoksa, düzgün bir şekilde büyüyemezler ve çeşitli hastalıklardan ve komplikasyonlardan muzdarip olurlar.
Etlik ördek yavrularını beslemek için uygun yiyecekler arasında mısır, buğday, arpa, pirinç, yulaf, darı, soya fasulyesi küspesi, ayçiçeği küspesi, zeytin unu, fasulye tohumları, bezelye, fasulye, mercimek, maş fasulyesi ve… (ıslanmış), Buğday kepeği, pirinç kepeği bulunur. , kan ve et tozu, mısır glüteni, yonca ve yonca (otlanarak taze veya ördek yemi ile karıştırılarak), kümes hayvanları yağı (kümes hayvanları atık yağı) ve….
Ayrıca tavukların daha iyi büyümesi ve gelişmesi için diyetlerine düzenli ve belli oranda vitamin takviyesi eklemek gerekir.
Ördeklerin ihtiyaç duyduğu kalsiyumu sağlamak için kireçtaşı tozu ve istiridye tozu kullanabilirsiniz. Ancak istiridye kabukları daha iyidir çünkü sindirim sisteminin erken kısımlarında birikirler ve yavaş yavaş kalsiyum salgılarlar.
Daha fazla bilgi için: Ördek civcivi hastalıkları
Ördekler, hazır yapılmış yemleride tercih eder. İlk diyetler (1 günden 2 haftaya kadar) genellikle ördeklere 2.3 mm çapında topaklar şeklinde ve büyüme diyetleri (2 haftadan itibaren) 75,4 mm çapında topaklar şeklinde verilir. Etlik ördeklerin yağ içeriğini azaltmak için enerji/protein oranı gözetilmelidir.
Yorumlar
Yorum Gönder